COLUMN: Over groepswerken gesproken


Menig student schreeuwt het uit wanneer hun docent het woord uitspreekt: groepswerken!

Al vrees ik dat na het allereerste semester van de opleiding, de schreeuw meestal een van frustratie zal zijn. Je begint immers vol goede moed aan de opleiding Communicatiemanagement en yes, groepswerken betekenen minder werk voor jou! Of niet?

De groepswerken in het eerste jaar zijn nog relatief oké. In combinatie met het vak professionele vaardigheden (Myspace) leer je al snel wie jouw groepswerk zal leiden en wie zal volgen. Maar geen zorgen, groepswerken blijven altijd dolle pret. Het perfecte moment om met groepswerken te starten is namelijk in het eerste semester, want wie weet komt jouw duopartner helemaal niet opdagen omdat ze de opleiding beu is. Ben je opeens een groepswerk aan het maken voor een ander groepje? Alles is mogelijk.

Eenmaal je in het tweede jaar aankomt, krijgt het woord “groepswerken” een heel nieuwe betekenis: sommige studenten zien een zwart gat van frustraties ontstaan terwijl andere een automatisch creditbewijs zien verschijnen. Want peer-assessments a volonté, maar maximum voor 10%. Zin om wat te chillen? Dit is het moment.

Wanneer in het tweede jaar in het tweede jaar de taak van Cotton wordt uitgelegd ben je het opgeven al nabij. Maar mispak je niet, in het tweede semester komt er nog zo eentje en dat is twee keer zo leuk, je mag niet kiezen bij wie je zit. Goed nieuws: als je de taak op je eentje maakt, ben je een meester in het maken van deze taak en is die in het tweede semester poepsimpel! Een positief punt aan de taken van Cotton? Je leert wel veel bij en merkt dat je verdere leven in Communicatiemanagement veel vlotter gaat.

Over het vak Communicatieve Vaardigheden kan veel gezegd worden, maar daarover houd ik het liever kort. Communicatieve Vaardigheden is een belevenis: frustraties alom want je bent niet volledig zeker wat je moet doen en natuurlijke selectie gaat zijn gang als het gaat over wie aan bod komt. Misschien is het een goed idee om dit vak drie jaar te geven in plaats van één semester. Misschien had ik deze column dan niet geschreven.

En dan hebben we nog de gigantische taak van Engels die Jorissen zo graag met veel enthousiasme verkoopt. Granted, het is een supertof project dat wel fijn is om uit te voeren. Maar deadlines, DEADLINES en MEER DEADLINES. United Branded Nations? United Branded Frustrations is het woord dat je zoekt. Kan de helft van jouw team niet werken met Photoshop? Ja, uh, oei. Les op donderdag? Deadline op zaterdagavond. Weekend? Wat is een weekend? Kan je het aaien? Is het eetbaar? Maar het moet gezegd worden: ’t is een schatje en hij begrijpt de druk van alle andere deadlines.

Je komt nog maar net toe in het derde jaar en het begint al. Een overkoepelende taak van Contentmanagement en Accountmanagement, groepswerk Frans, groepswerk grafische en ga zo maar verder.  ondertussen zitten de frustraties al zo diep dat het je helemaal niks meer doet. De rollen liggen vast en wanneer het woord groepswerk wordt uitgesproken hoor je alleen enkele bittere lachjes.

En dan toch zijn er mensen die hun bachelorproef in groep willen maken… Who are they and what inspires them? Hebben ze de sleutel tot wereldvrede? Doctor, the aliens have arrived.

Goed. Tijd om te gaan. Je weet wel…

Groepswerken.

 

 

 

 

21078681_10212995350735026_2068304040450112786_n

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *