COLUMN: Ode aan het station van Boechout


Boechout – 6:07am

Je hebt het antwoord klaar nog voor de vraag gesteld wordt. “Zo Vroeg?! Je mag het hebben,” is dan de standaardreactie geworden en een antwoord dat menig pendelaar wel vaker moet horen als hij vertelt hoe zijn planning eruit ziet. Routines zijn saai.

Antwerpen-Berchem – 6:16am

Je herkent de blik op oneindig van de anderen snel genoeg. Soms gaat die gepaard met een dampende mok koffie, soms met het dampend eindje van een haastig gerolde joint. Reizigers wiens blik ik kruis kijken vreemd op. Ik betrap me op het feit dat ik aan het grijnzen ben. De spieren in mijn gezicht normaliseren en de muziek die uit mijn oortjes komt slorpt mijn aandacht weer op. Rustig aan Jan, de dag is nog maar net begonnen… Routines zijn saai en voorspelbaar.

Antwerpen-Centraal – 6:37am

Dezelfde mensen wandelen rondom me, en dezelfde gedachten komen steeds terug: Wat zou er in de met hout beslagen koffer van die merkwaardige man zitten? Waarom slapen die twee mensen steeds met reisvaliezen op exact die bank in het station? Statistisch onderzoek wijst uit dat de eerste wagon de meest dodelijke is, toch neem ik er steevast in plaats. Routines zijn saai, voorspelbaar en levensbedreigend zo blijkt.

Sint-Niklaas – 7:01am

De eerste trillingen duiden op leven buiten mijn directe omgeving. Enkele mails links of rechts, een bericht van een andere vroege vogel (hoewel…). De les die door mijn hoofd spookt klinkt luider dan de gemiddelde schaterlach van enkele jongere medereizigers. Routines zijn saai, voorspelbaar, levensbedreigend en energievretend.

Lokeren – 7:11am

Zoals het een brave pendelaar betaamt, is deze column ook geschreven op de trein. Ik ben niet de enige die door de graffiti op de ruit naar buiten kijkt, tuurt eigenlijk. Kijken impliceert iets zien. Routines zijn saai, voorspelbaar, levensbedreigend, energievretend en inspiratieloos.

Gent-Dampoort – 7:24am

Bij deze een oproep. Kom af en neem mee de trein. We spreken af om 6:06am stipt aan perron 2 in Boechout!

Gent-Sint-Pieters – 7:33am

P.S.: Als je ooit in krijt getekende pijlen tegenkomt rond het Citadelpark, volg ze! Ook al leiden ze je tweemaal rond hetzelfde paar bomen. Je moest maar eens naast het pad belanden en iets ontdekken. Ik kan je garanderen dat je dag niet saai, voorspelbaar, levensbedreigend, energievretend of inspiratieloos zal zijn…

Column geschreven door Jan Jorissen

JanJorissen

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *