Artevelde abroad – een blik in het leven van Erasmus studenten, hier én in het buitenland


Artevelde abroad – een blik in het leven van Erasmus studenten, hier én in het buitenland

Marie Laure en Michaël

Marie-Laure Grataloup (21) is een jolige studente uit Saint-Dié-des-Vosges, Frankrijk die nu een jaar aan onze Arteveldehogeschool Gent meevolgt. Wij spraken af op een zonnige dinsdagmiddag voor een gezellige babbel over haar Erasmustijd hier in Gent.

Marie-Laure’s vriendenboekje

  • Gentse hotspot: De Graslei for sure!
  • Favoriete les: Event communicatie & sponsoring
  • Toekomstmuziek: Aan de slag kunnen als scout bij een modellenbureau
  • Foodies: Burger met bacon, véél bacon (haar favo burgerbar hier in Gent is “Jack”)
  • Missing: De bergen en de zuivere bergenlucht, de Franse kazen en de wijn

Marie-Laure

Marie-Laure, vanwaar je keuze om op Erasmus te vertrekken?

“De hoofdreden voor mijn Erasmus was/is om mijn Engels te verbeteren. Zoals jullie misschien wel weten, hebben de Fransen een haat-liefdesrelatie met de Engelse taal. Maar gezien de belangrijkheid van het Engels in onze studierichting, vond ik het nuttig me goed te kunnen behelpen. Ook had ik het gevoel dat ik er even tussenuit moest: ik wist niet goed hoe waar ik naartoe wilde en een Erasmus zou me de kans kunnen geven om mezelf beter te leren kennen.”

“En natuurlijk het klassieke antwoord dat je waarschijnlijk meer dan eens krijgt: om mijn “social skills” bij te schaven. Jezelf onderdompelen in een nieuwe omgeving, nieuwe cultuur met nieuwe mensen, dat doet wat met een mens. Het zijn ervaringen die je meeneemt in je verdere leven.”

Hoe bevalt je verblijf je? Begin je al te denken als een local?

Ik ben erg gelukkig hier in Gent, er hangt hier een leuke vibe! Mijn kotgenoten zijn heel erg lief. Maar ik heb het best moeilijk om me ergens thuis te voelen wanneer ik niemand heb om mee te babbelen. Ik studeer hier een jaar terwijl de meeste vrienden die ik vorig semester maakte slechts een semester bleven. Vrienden komen en gaan en dat is best jammer. Ik voel me dus erg op m’n gemak hier maar een echte ‘Belgian girl’ ben ik zeker nog niet.”

Verschilt de manier van lesgeven en wonen veel van in Frankrijk? Is het hier relaxter of net drukker?

“Mijn allereerste indruk was hoe ongelofelijk proper hier alles is! Jullie hebben voor elk soort vuilnis een andere vuilbak, geweldig toch! Toen mijn ouders me kwamen bezoeken, was dit ook één van de dingen die ze opmerkten. De Gentse studenten zijn niet enkel respectvol wat betreft de netheid van de campus, ook in de leslokalen zijn ze erg vriendelijk! Ik ben minder bang om een fout te maken, in Frankrijk werd er al wat vaker gelachen bij een ‘domme opmerking’. Ik vind dat Gent echt zo een ‘communitygevoel’ uitstraalt, Gent bruist maar blijft toch persoonlijk. De mensen hier zijn ook veel relaxter dan bij thuis: gezellig kuieren door de straten of praten met vrienden in de zon, de Gentenaars doen het dagelijks.”

“Qua school is het grootste verschil, zoals ik al zei, het niveau van het Engels. Hier in België heeft men naar mijn mening veel minder moeite om Engels terug te praten, terwijl men in Frankrijk vindt dat je maar een woordenboek Frans moet meenemen. Ik voel me ook meer op m’n gemak in de klas: ten eerste vanwege de houding van de studenten zelf en ten tweede door de houding van de lesgevers. Ze zijn goed bereikbaar en ze zijn ook erg behulpzaam!”

Hoe vul je je weekends?

“De weekends spendeer ik bijna hetzelfde als thuis: ik spreek ‘ns af met vrienden, loop eens door de Veldstraat etc.”

We kunnen dus besluiten dat, ondanks het feit dat Nancy en Gent niet ver van elkaar liggen, er toch een wereld van verschil kan zijn. We wisselden nog wat tips en tricks uit en hebben er alvast een nieuwe vriendin bij! Nu eens kijken hoe Michael het stelt in Madrid!

Michael Doru (20) is een communicatiestudent die in februari vertrokken is naar Madrid, Spanje om daar de Arteveldehogeschool te vertegenwoordigen. We contacteerden hem en gingen gezellig voor onze computer zitten voor een Skypebabbel.

Michael’s vriendenboekje

  • Madridse hotspot: Malasana & chueca
  • Favoriete les: Media, cinema
  • Foodies: ‘Food is life’
  • Toekomstmuziek: Michael ziet zichzelf later in Madrid wonen én werken als een grafisch designer. 

Michaël

Michael, vanwaar je keuze om op Erasmus te vertrekken?

“Het komt voornamelijk door vrienden die ook op Erasmus zijn en op Erasmus geweest zijn. Hun avontuurlijke verhalen spoorden mij aan om dit ook te doen. Ik ben dan ook niet iemand die voor altijd in België zal wonen en wil ook veel van de wereld ontdekken. Dus op Erasmus gaan leek mij een evidente keuze.” Toekomstplannen zijn er zeker, want Michael wilt graag zijn stage in Madrid doen en er later gaan wonen.

Hoe bevalt je verblijf je? Begin je al te denken als een local?

“Samen met nog 9 andere studenten zit ik op een kot. Verschillende culturen onder 1 dak. En dat gaat best wel goed! We koken vaak samen en we gaan graag eens een pint pakken. Het leuke aan al die verschillende nationaliteiten samen is dat je ook andere culturen leert kennen. “

“Ik begin inderdaad al te denken als een echte local. Het Spaans heb ik ondertussen al goed onder de knie. Zelfs mijn medestudenten verschieten hiervan, want ik ben vertrokken met enkel een basis van Spaans. Ik denk voornamelijk dat dit komt door de hulp van mijn kotgenoten, maar ook door vrienden op school. Zij helpen en verbeteren mij. Dit is dus de ideale manier om een taal aan te leren! Ik ben al een echte ‘Madrileen’.

Wat vind je zo zalig aan de Spaanse mentaliteit?

“Spanje kan dan een erg Katholiek land zijn, de Spanjaarden zijn vrij open-minded. Men zal niet vreemd kijken als je tegen een wildvreemde begint te praten. Het beeld dat ik hier heb over de bevolking is dat men precies één grote groep is, een gevoel dat iedereen elkaar kent.”

Verschilt de manier van lesgeven en wonen veel van in ons Belgiëlandje? Is het daar relaxter of net drukker?

“De vorm van lesgeven is hier totaal anders. Zo zal je in België bijna de volledige cursus moeten blokken. Hier op mijn school vragen ze echt aan de leerlingen wat ze graag willen leren en zien uit de cursus. Ook het contact t.o.v. leerkrachten en hun studenten is erg persoonlijk. Het voelt zelfs vriendschappelijk aan. Het grappige hier is dat velen gewoon naar de les komen voor hun leerkracht en niet voor de les zelf. Maar ook wonen is hier in Madrid volledig anders. Iedereen is enorm relaxt en niet gehaast, wat je nochtans niet zou zeggen voor zo een grote en drukke stad. Winkels zijn er tot laat open, waardoor men ook vaak laat eet. Ze nemen hun tijd voor alles en dan apprecieer ik wel.”

Hoe vul je je weekends?

“Mijn weekends vul ik met gemak op! Gaande van kunstevenementen, festivals, feestjes, roadtrips enzovoort. Zo ga ik binnenkort op roadtrip door Andalusië met enkele vrienden. Geen tijdverspilling hier! En uiteraard, heel soms werken voor school! 😉

Geschreven door Sofie Duym en Margot Keymeulen met hulp van Naomi Vanden Abeele.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Välkommen till Sverige – Erasmus in Zweden
December 01, 2018
Erasmus in Boedapest
December 01, 2018
Erasmus: wie, wat, waar, wanneer?
November 24, 2018
Overleef een stage dankzij de Goesthink-survivalgids
April 15, 2017
De cases, wablieft?
March 27, 2017
FREE WIFI HOTSPOTS IN GENT
March 15, 2017
Herexamens? Let’s go!
August 12, 2016
Lector in de Kijker
Lector in de kijker: Eric Van de Casteele
May 28, 2016
Brace yourselves, exams are coming…
May 25, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *