Longread: Bloggen als communicatiestudente (interview)


Longread: Bloggen als communicatiestudente (interview)

Bloggen. Iedereen kent wel iemand die het doet of volgt op z’n minst wel een paar blogs om zo nu en dan wat inspiratie op te doen. Is het echt zo makkelijk als het op het eerste zicht lijkt of komt er meer bij kijken dan snel een tekstje schrijven en een foto nemen? Wij vroegen het aan Frauke van The Life Factory.

Frauke De Laender is een laatstejaarsstudente Communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool met al acht jaar een passie voor bloggen. Ze schreef zes jaar over make-up via Makecupcake, maar schakelde sinds twee jaar over naar lifestyle-blog The Life Factory, samen met haar vriend Arne.

Waarom ben je begonnen met bloggen, Frauke?

Tijdens mijn zoektocht naar tips om mijn rode wangen te camoufleren, stuitte ik op een Nederlandse blog over beauty. Ik begon die te volgen, leerde zo nieuwe make-upproducten kennen en ontdekte dat ik daar zelf ook graag mijn ervaringen over wou delen. Vandaar dat ik een eigen website startte. Oorspronkelijk ging de blog over budgetproducten aangezien ik als scholier uit het middelbaar moest rondkomen met mijn wekelijks zakgeld.

Wat zorgde ervoor dat je overschakelde van make-up naar DIY en lifestyle?

Toen ik in Gent ging wonen, was ik veel bezig met decoreren en ons appartement gezellig maken. We blijven studenten met een beperkt budget, dus ik probeerde leuke spulletjes gewoon zelf te maken. Mijn interesse daarin groeide met de dag en zo hebben we beslist om daarrond The Life Factory op te starten.

The Life Factory bestaat niet alleen uit DIY, maar ook uit recepten, Snapshot Sunday, … Is er een reden dat je niet alleen over DIY blogt?

Er wordt vaak beweerd dat het beter is om één niche te hebben en je te beperken tot het schrijven van dat onderwerp. Bij The Life Factory zou je kunnen stellen dat de blog alles uitstraalt wat een geïnspireerd leven inhoudt: een heerlijk recept, je huis gezellig inrichten, leuke dingen doen met de mensen waar je van houdt… Die lijn proberen we in al onze blogberichten te bewaken.

Je blogt samen met je vriend Arne. Hoe verdelen jullie de taken?

We denken samen na over de projecten die we willen uitvoeren. Het uitvoeren doen we vaak samen. We wisselen af per project wie de foto’s maakt en bewerkt en wie het project in elkaar steekt. Arne werkt meer achter de schermen, terwijl ik de blogberichten schrijf.

Frauke & Arne TLF

Is het een voordeel om met je vriend te bloggen in plaats van met een vriendin denk je?

Ja, je durft sneller je mening zeggen. En ook als je iets toegestuurd krijgt, maak je alle twee gebruik van het product. Terwijl je met een vriendin telkens opnieuw zou moeten beslissen wie wat krijgt en dat mondt sneller uit in ruzie.

Krijg je dan regelmatig  producten toegestuurd?

Ja, toch wel. Veel nieuwe make-up collecties of shampoos. Wel minder dan in het begin, omdat ik regelmatig doorgeef dat merken hun producten niet moeten opsturen. Ik vraag liever zelf naar de producten die ik ook echt zal gebruiken.  Verder krijgen we ook veel materialen toegestuurd om dingen te knutselen en zo een samenwerking aan te gaan met een merk.

Werken jullie vaak samen met merken?

Niet overdreven veel. We werken enkel met merken waar we volledig achter staan. Zoals IKEA of Black&Decker. Zulke merken passen bij ons omdat ze ook voor interieur en DIY staan.

Heb je bepaalde skills ontwikkeld door te bloggen?

Ik heb mezelf Photoshop aangeleerd. Je leert goede foto’s maken, decors opstellen en vlot en activerend schrijven. Je leert ook assertiever te zijn en niet op alles onmiddellijk in te gaan of naïef te geloven dat mensen jou dingen opsturen zonder daar iets voor terug te verwachten.

Hoeveel tijd spendeer je ongeveer per week aan The Life Factory?

Zeker tussen 10 en 15 uren per week.

Blog-Planner-Kit-by-The-Life-Factory-1-van-10

Werk je dan volgens een strikte weekplanning?

Toen ik over make-up schreef, gebeurde het dat ik snel tussendoor nog even een blogpost schreef of een foto maakte. Met DIY-projecten heb je daarentegen wel een grondige planning nodig. Je moet nadenken over wat je gaat maken en hoe je dat gaat aanpakken. Je moet ook al het materiaal verzamelen voor je project.  Soms komen benodigdheden vanuit Amerika of China dus de voorbereiding van een project neemt redelijk wat tijd in beslag. Wij werken altijd één maand op voorhand en plannen zo voor een hele maand allemaal projecten in onze kalender in. Zo zorg je ook dat al je blogberichten mooi verdeeld zijn.

Stel: je plant om foto’s in de buitenlucht te nemen voor een blogpost, maar de weergoden zijn je niet gunstig gezind en het regent de hele dag. Niet alleen je blogpost valt in het water, ook je planning. Snel daarop kunnen inspelen en sleutelen aan je blogkalender lukt alleen als je genoeg andere blogs op voorhand gepland hebt die je kan verschuiven. Anders heb je niets om over te posten, terwijl je lezers wel een blogbericht verwachten.

Zijn er evenementen waarvoor je wordt uitgenodigd en leg je daar dan contacten met andere bloggers?

Ja, dat gebeurt regelmatig. Maar door mijn opleiding heb ik niet zoveel tijd om overal aanwezig te zijn. De meeste events zijn trouwens in Brussel. Zonder auto is dat niet altijd even haalbaar. Maar op evenementen van bedrijven waar we vaak mee samen werken, proberen we zeker aanwezig te zijn. Soms gaan we naar de persdagen en daar lopen we geregeld collega’s tegen het lijf. Met The Life Factory heb ik echter meer contact met Nederlandse bloggers, waardoor afspreken iets moeilijker wordt.

Een-unieke-en-schitterende-houten-kerstboom TLF

Valt bloggen makkelijk te combineren met de opleiding Communicatiemanagement?

De opleiding vergt heel veel tijd buiten de lesuren en een planning is daarom echt wel aangewezen. Soms betrap ik mezelf erop dat ik mijn blog voorrang geef op schoolwerk, maar ik zal dat zeker nooit verwaarlozen. Bloggen biedt gewoonweg zoveel voordelen, zowel op professioneel als recreatief vlak, dat ik het niet meer zou kunnen missen.

Is bloggen een meerwaarde voor je opleiding denk je?

Door te bloggen leer je veel dingen die van pas komen in je opleiding: de grafische skills, de juiste manier van schrijven… In het werkveld zijn ze echt op zoek naar mensen die goede SEO-teksten (search engine optimalisation teksten) kunnen schrijven en bloggen kan je daar zeker bij helpen.

Veel bedrijven hebben ook zelf een blog en het is dan natuurlijk aantrekkelijker voor zo’n bedrijf om iemand aan te nemen met kennis van zaken. Er zijn bijvoorbeeld bloggers die nu raad geven aan bedrijven over hoe ze hun digitale strategie kunnen optimaliseren. Door te bloggen kan je dus veel leren wat later van pas kan komen.

Denk je nog lange tijd door te kunnen gaan met bloggen over DIY?

Ik ben het bloggen zeker nog niet beu, maar het kan zijn mijn interesses veranderen naarmate ik ouder word. Ik vind dat je moet evalueren in de manier waarop en waarover je blogt. Misschien wil ik binnen 5 jaar wel meer reizen, dan zal ik hoogstwaarschijnlijk een reisblog starten.

Zou je van bloggen je voltijds beroep willen maken?

Veel bloggers maken echt carrière, maar ik zou het graag combineren met andere projecten, gerelateerd aan mijn blog. Ik denk dan aan freelancen en de styling van tijdschriften bijvoorbeeld. Dat lijkt me enorm leuk om te doen.

Heb je ten slotte nog tips voor toekomstige bloggers?

Bloggen wordt soms gezien als gewoon maar een fotootje plakken en een kort tekstje schrijven dat op één-twee-drie klaar is, maar niets is minder waar. Er kruipt heel veel tijd in en als je het goed wil doen, moet je er goed over nadenken voor je begint. Want er kruipt achter de schermen ook veel werk in.

Als je beslist om een blog te starten, imiteer dan niemand en blijf vooral jezelf. Schrijf over zaken die je boeien, want alleen dan ga je het langere tijd volhouden en oogt je blog professioneler. Zorg ook voor interactie met je lezers en wees absoluut niet bang als je blog in het begin niet perfect is. Je leert veel als je eenmaal bezig bent en als je het echt wil, kom je er zeker!

Ben jij overtuigd dat bloggen iets voor jou is? Twijfel dan niet om Frauke te contacteren als je nog vragen zou hebben, ze beantwoordt ze met veel plezier!

Ken jij nog een leuke blog die zeker de moeite waard is om te volgen?

YOU MIGHT ALSO LIKE

Vakantiewerk voor studenten communicatiemanagement
July 15, 2018
Overleef een stage dankzij de Goesthink-survivalgids
April 15, 2017
Fashion @Artevelde
April 07, 2017
De cases, wablieft?
March 27, 2017
Communicatiemanagement op kot
March 23, 2017
FREE WIFI HOTSPOTS IN GENT
March 15, 2017
Hotspots rond Kantienberg
March 06, 2017
OEPS, weer te laat?!
March 03, 2017
Blogger of the Month: Glenn Dierickx
February 24, 2017

1 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *